CROW thesaurus
PREFERRED TERM
boucharderen
DEFINITION
- Boucharderen is de bewerking die wordt uitgevoerd met een bouchardehamer of met een beitel met een bouchardekop.
RELATED CONCEPTS
ENTRY TERMS
- hameren
SCOPE NOTE
- Nadat een oppervlak gespitst is, kan met deze bewerking een oppervlak verder geëgaliseerd worden. Het uiterlijk van deze bewerking kan variëren. Dit is afhankelijk van: - het aantal punten op de kop van de bouchardehamer of op de kop van de bouchardebeitel; - het slaginstrument. Bij een bouchardehamer zal zich in veel gevallen het blok met puntjes aftekenen in de steen. Ook bij het gebruik van een houten of ijzeren hamer is dat beeld zichtbaar. De kop van de boucharde tekent zich sterker af naarmate deze minder haaks op het oppervlak slaat. Bij het gebruik van een pneumatische hamer en een daarin los gevatte kleine bouchardebeitel, verandert de stand van de beitel voortdurend als gevolg van de hevige trillingen. Daardoor tekent de vorm van de bouchardekop zich niet af. Bij het gebruik van een pneumatische hamer en een daarin vast gevatte bouchardebeitel kan de beitel door het trillen gemakkelijk worden gestuurd. Hierdoor kan mooi gelijkmatig werk worden verkregen (zie figuur 40).
BELONGS TO GROUP
URI
https://data.crow.nl/thesaurus/term/de722271-6d1a-49d4-8e2f-bdefed5c9a7e